ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

Aknen Hoito Vinkkejä

Akne on yksi yleisempiä 12-25-vuotiaiden ihosairauksia. Nuorten akne ilmenee useimmiten finneinä, mustapäinä ja näppylöinä, ja johtuvat murrosiän aiheuttamista hormonaalisista muutoksista. Aknessa iho reagoi hormonaalisiin muutoksiin liioitellusti, mikä saattaa johtaa pahaan tulehduskierteeseen.

Murrosiän akne

Akne on yksi yleisempiä 12-25-vuotiaiden ihosairauksia. Nuorten akne ilmenee useimmiten finneinä, mustapäinä ja näppylöinä, ja johtuvat murrosiän aiheuttamista hormonaalisista muutoksista. Aknessa iho reagoi hormonaalisiin muutoksiin liioitellusti, mikä saattaa johtaa pahaan tulehduskierteeseen.

Murrosiän aikainen akne alkaa naisilla useimmiten 12-13 vuoden iässä kestäen aina 21 ikävuoteen asti. Miehillä puberteetin aiheuttama akne ilmestyy hieman myöhemmin, 15-16 vuoden iässä. Merkittävin ero normaalien finnien ja aknen välillä on tulehdusreaktion voimakkuus. Tavalliset finnit ja näppylät ovat useimmilla paikallisia ja katoavat itsestään, kun taas aknessa ne kasvavat laajoiksi ja kipeiksi paiseiksi.

Murrosiän aknella on myös psykologisia vaikutuksia, koska usein se puhkeaa juuri silloin, kun kiinnostus toiseen sukupuoleen herää ja nuori tahtoisi olla muiden silmissä mahdollisimman viehättävä. Akne voi pahetessaan aiheuttaa itsetunnon laskemiseen ja aiheuttaa masennusta sosiaalisesti epävarmoille teineille. Aknen hoitoon tarvittavat hoitomenetelmät vaihtelevat taudin vaikeuasteen mukaisesti ja usein onkin tärkeää etsiä asiantuntija-apua oireiden lievittämiseen. Hyvä uutinen on, että vaikeakin akne saadaan nykyään talttumaan oikeilla hoitotuotteilla.

Vinkkejä murrosiän aknen hoitoon:

Pese tulehtunut alue kahdesti päivässä ja kuivaa huolellisesti. Vältä liiallista pesua, koska tämä voi pahentaa infektiota entisestään.

Vältä pitkäkestoista altistumista auringonvalolle

Lääkäri voi määrätä isotretinoiinia, mikäli potilaalla on arpeuttava tai laajalle levinnyt akne. Lievemmissä tapauksissa hoidoksi riittävät paikalliset A-vitamiinivoiteet, antibakteeriset geelit tai antibioottiliuokset. Tarvittaessa voidaan myös määrätä usean kuukauden kestävä antibioottikuuri.

Huolimatta yleisistä uskomuksista koskien tiettyjen elintarvikkeiden (suklaa, pähkinät, sooda, jne.). ja aknen puhkeamisen välisestä suhteesta, ei näiden paikkansapitävyyttä ole pystytty todistamaan tieteellisesti.

Aikuisten ruusufinni

Ruusufinni eli Rosacea-akne on hyvin yleinen ihotauti, josta kärsii noin 10% ihmistä Euroopassa. Se voi aiheuttaa pahanlaatuista punoitusta, ärsytystä ja finnejä, ja sitä esiintyy usein kasvoilla ja kaulan alueella. Rosacea muistuttaa usein tavallista aknea, mutta on täysin eri sairaus.

Murrosiän sijaan se alkaa usein vasta 30. ikävuoden jälkeen. Ensioireet ilmenevät useimmiten kasvojen osittaisena punertamisena, johon voi liittyä silmien turvotusta, paiseita ja selvästi erottuvia pintaverisuonia poskilla ja nenässä. Oireet voivat kadota joksikin aikaa, mutta palaavat usein takaisin entistä pahempana muutaman päivän kuluttua.

Oikean diagnoosin tekeminen on olennaisen tärkeää, sillä 'normaaliin' akneen suunnatut hoidot eivät ei välttämättä auta ruusufinniin. Esimerkiksi aknen lieventämiseen käytetyt kortisonivoiteet rauhoittavat aknea, mutta ärsyttävät ruusufinniä.

Ruusufinniä pahentaa kaikki, mikä kiihdyttää pintaverisuonten toimintaa; kylmän ja kuuman vaihtelut, tuliset ruoat, alkoholi, aurinko ja tuuli. Sauna on yksi pahimmista ruusufinnin ärsyttäjistä.

Miten voin hoitaa akneani?

Aknen hoitoon ei ole olemassa mitään ilman reseptiä saatavaa lääkettä. Sen sijaan on olemassa useita asioita, joita jokainen voi tehdä itse:

  • Vältä ruokia ja tuotteita, jotka aiheuttavat ihon punoitusta ja tulehtumista
  • Älä ärsytä helposti punoittavaa ihoa, vaan vältä voimakkaita saippuoita, alkoholia sisältäviä kasvojenhoitotuotteita ja muita ulkoisesti käytettäviä alkoholiliuoksia.
  • Vältä ihoa kuorivia tuotteita
  • Ota aurinkoa varovasti. Aurinkosuojavoiteet ovat tärkeitä, mutta varjo on niitä parempi.

Kuten useimmissa ihosairauksissa, joillakin potilailla oireet paranevat auringossa oleskellessa. Noin 20- 30 prosentilla aknea sairastavista käy näin. Teoriassa aurinko kuitenkin aina pahentaa oireita pitkällä aikavälillä. Siksi liiallista oleskelua auringossa tulee välttää. ShytoBuylla on on valikoimassaan akneiholle suunniteltu aurinkovoide, joka ei tuki ihohuokosia, kuten monet muut aurinkosujat.

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa