ILMAINEN TOIMITUS YLI 69€ TILAUKSIIN
klarna

Luotettavat maksutavat
Verkkopankkimaksu tai osta nyt ja maksa myöhemmin

Ilmainen toimitus yli 69€ ostoksiin
Toimitusaika 2-5 arkipäivää

Asiakkaan tietoturva
Tietosi ovat meillä turvassa

5 silsaan liittyvää faktaa (ja myyttiä)

5 silsaan liittyvää faktaa (ja myyttiä)

man-scratching-arm-having-itching-redness

Silsat ovat sieni-infektioita, joita aiheuttava sieni viihtyy hiusten, ihon ja kynsien kuolleessa ihosolukossa. Silsa on tarttuva infektio jonka voi saada mihin tahansa kehonosaan, ja joka ilmenee punaisina, kutiavina sekä hilseilevinä läikkinä tai rakkuloina. Silsa voi tarttua lemmikistä, toisesta ihmisestä, esineistä tai maaperästä. Useat iho-ongelmat muistuttavat oireiltaan silsaa, joten varma diagnoosi kannattaa hankkia lääkäriltä.

Sillä välin kannattaa tarkistaa nämä 5 yleistä silsaan liittyvää myyttiä:

 1. Myytti:Silsan aiheuttaja on mato (englanniksi tauti tunnetaan nimellä ringworm)

  Fakta:Tämä ei ole totta. Englanninkielinen nimitys “ringworm” on peräisin infektion aiheuttamasta oireesta, eikä ihon alla lisääntyvästä madosta. Silsa on sienen aiheuttama infektio, ja sen taustalta löytyy iholla punaisia ja hilseileviä läikkiä aiheuttava dermatofyytti. Läikän parantuminen alkaa keskeltä, jolloin tuloksena on renkaanmuotoinen jälki, ja sieni leviää siitä ulospäin.

 2. Myytti: Silsan voi saada vain ihokontaktin välityksellä

  Fakta:Jos tämä olisi totta, silsan hoito olisi huomattavasti helpompaa. Tämä sieni tarttuu kuitenkin myös lemmikeiden turkkeihin, joista lähtee karvaa päivittäin. Näin ympäristö altistuu sieni-infektiolle. Myös tuuletusaukot lisäävät infektioriskiä. Tarttuvan sieni-infektion saamiseen toisen ihmisen tai lemmikin kautta on 50% mahdollisuus.

 3. Myytti: Ympyränmuotoinen karvaton läikkä lemmikin turkissa on silsan merkki

  Fakta:Tämä ei ole aina totta. Silsa on yleinen infektio, joka monesti diagnosoidaan väärin - voihan lemmikin kutinaan olla lukuisia muita syitä. Allergiat, bakteeri-infektiot, kirput ja punkit voivat aiheuttaa lemmikin karvanlähtöä, ja jättää jälkeensä pyöreitä läikkiä. Eläinlääkärin puoleen kääntyminen siis kannattaa. Lemmikit joilla on silsa eivät aina oireile, mutta levittävät sieni-infektiota muihin ihmisiin ja eläimiin.

 4. Myytti:Silsa parantuu itsestään

  Fakta: Tämä ei myöskään ole totta. Silsat ovat sienen aiheuttamia, joten oikeanlaista hoitoa varten tarvitaan ihotautilääkärin diagnoosi. Jos silsaa ei hoideta ajoissa, se saattaa paheta ja levitä kehon muihin osiin. Silsa voi lisäksi aiheuttaa hiustenlähtöä ja muuttua krooniseksi vaivaksi, jos sitä ei hoideta ajoissa.

 5. Myytti: Silsa ei uusiudu

  Fakta: Ei ole totta. Silsa on yleinen sieni-infektio, joten se voi uusiutua. Olipa kyseessä kynsisilsa, tai ihon tai päänahan silsa, se voi uusiutua useammin kuin yhdesti elämäsi aikana.

Nämä vinkit kannattaa muistaa

Silsaa aiheuttavaa sientä löytyy kaikkialta ympäriltäsi. Voit kuitenkin ehkäistä sen tarttumista ja madaltaa infektioriskiä huolehtimalla seuraavista asioista:

 • Pidä ihosi puhtaana ja kuivana
 • Vaihda alusvaatteet ja sukat vähintään kerran päivässä
 • Älä jaa vaatteitasi ja pyyhkeitäsi muiden kanssa
 • Pidä treenivarusteesi puhtaina
 • Huolehdi käsien pesusta julkisilla paikoilla
 • Käytä varvastossuja yleisissä suihkuissa

Lue myös nämä

ShytoBuy.fi suosittelee

Jaa